The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks

The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks

Regi:
Lev Kulesjov
Lengde:
1t 34m
År:
1924
Medvirkende:
Porfiri Podobed, Boris Barnet, Aleksandra Khoklhova, Vsevolod Pudovkin
Musikk:
Tore Morten Andreassen m/band
Land:
Sovjetunionen
Distribusjon:
TIFF
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2012

Sovjetisk satire sydd over en kjent lest, der naive amerikanere må tro om igjen om kommunismen.

Året er 1924, og de røde bolsjevikene har festet grepet om Sovjetunionen etter revolusjon og borgerkrig. Amerikaneren Mr. West er president for den kristne ungdomsrørsla KFUM, og fast innstilt på å reise til Sovjet for å spre det glade budskap blant hedningene der. Som sagt, så gjort, men ved ankomst blir Mr. West frastjålet veska. Han kommer bort fra sin livvakt og tjener Jeddie, kledd i cowboy-kostyme, og havner i hendene på tyver med skumle hensikter. Spørsmålet er om Mr. West kan forandre mening om bolsjevikene, etter en verst tenkelig start på oppholdet. Er de en gjeng vandaler som har ødelagt kulturbyen Moskva? Eller er denne Lenin egentlig en kjekk kar?

The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks er regnet som den første i rekken av anti-amerikanske propagandafilmer fra Sovjetunionen. Den er en åpenbar parodi på USAs skremmebilder av det kommunistiske styret, og er definitivt inspirert av amerikansk western fra samme periode. Mr. West et morsomt og engasjerende glimt inn i en annen tid og en annen mentalitet – og den byr på et nytt perspektiv på den mest populære filmsjangeren i filmens historie.

MUSIKK: TORE MORTEN ANDREASSEN M/BAND

Da dette femmannsbandet urframførte musikken til The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks under Tromsø internasjonale filmfestival i januar, sto jubelen i taket på Verdensteatret. Nå får du sjansen til å gjenoppleve høydepunktet.

I spissen for dette samarbeid står Tromsøs egen Tore Morten Andreassen, markant musiker og komponist. Mange vil huske åpningen av Stumfilmdager i 2011, da Tore Morten flettet sammen sine to band Defender og Neograss til en høyere enhet og leverte ny musikk til dinosaurfilmen The Lost World. Fra den forestillingen får vi et gjenhør med banjoist Emil Bekkevold og Håkon Gebhardt, mangeårig trommis i Motorpsycho. Med seg har de folkemusikerne Arto Rinne og Dimitrij Demin fra Petrozavodsk i russisk Karelen. Sammen har de fem skapt et rått og eksplosivt sound som trekker veksler både på amerikansk bluegrass og folkemusikk fra Finland og Russland.

Prosjektet er blitt til takket være støtte fra BarentsKult, som legger til rette for kunstnerisk samarbeid på tvers av landegrensene i Barentsregionen.

Tidligere visninger:

  • torsdag 15.09.11 Kl. 19:00