STUMFILMDAGER / TOO MUCH JOHNSON / LIVE: BEN MODEL

STUMFILMDAGER / TOO MUCH JOHNSON / LIVE: BEN MODEL

Regi:
Orson Welles
Lengde:
1t 7m
År:
1938
Manus:
William Gillette, Orson Welles
Medvirkende:
Joseph Cotton, Virginia Nicolson, Edgar Barrier
Foto:
Paul Dunbar, Harry Dunham
Musikk:
Ben Model
Land:
USA
Språk:
Stumfilm
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2015

Legendariske Orson Welles ville fylt 100 år i år, og vi markerer det med å vise en stumfilmkomedie fra tidlig i mesterens karriere.

August Billings gir seg ut for å være den kubanske plantasjeeieren Joseph Johnson for å innynde seg hos en gift kvinne, men selvfølgelig blir affæren oppdaget av ektemannen. August rømmer avgårde med ektemannen i hælene, og etter hvert dukker også den virkelige Joseph Johnson opp. Et actionfylt trekantdrama med en rekke halsbrekkende stunts av hovedrolleinnehaver Joseph Cotton.

I 1938 hadde lydfilmen forlengst inntatt kinoene, og Welles lagde i utgangspunktet TOO MUCH JOHNSON som en del av en forestilling bestående av både teater og film. Prosjektet ble derimot aldri realisert og filmen ble aldri vist i samtiden. Alle kopier var regnet som tapt, men i 2008 ble det funnet en kopi på et lager i Pordenone i Italia. En nyrestaurert versjon fikk premiere på Pordenone stumfilmfestival i 2013.

Ben Model
Ben Model

BEN MODEL (US)
Manhattan-bosatte Ben Model har rukket å bli en institusjon for Stumfilmdager i Tromsø – i år spiller pianisten under lerretet for tiende gang. Ben er en kapasitet i stumfilmverdenenen i kraft av sin erfaring, sin entusiasme, sin kjærlighet til filmen: Han har spilt fast ved visninger på Museum of Modern Art (MoMA) i New York siden 1986. Han har kuratert en rekke utstillinger om film. Han har dirigert egne komposisjoner for symfoniorkester. Og spilt til utallige visninger – av Keaton, Chaplin og Lloyd – på piano og orgel. Musikalsk sverger han til en blanding av komposisjon og improvisasjon, solid plantet i den tidlige tradisjonen, men med klare nikk til mer moderne musikk.

Tidligere visninger:

  • lørdag 05.09.15 Kl. 15:00