STUMFILMDAGER / GRATISFORESTILLING: SHERLOCK JR. / LIVE: BEN MODEL (US)

STUMFILMDAGER / GRATISFORESTILLING: SHERLOCK JR. / LIVE: BEN MODEL (US)

Regi:
Buster Keaton
Lengde:
45m
År:
1924
Originaltittel:
Sherlock Jr.
Manus:
Jean Havez, Joe Mitchell, Clyde Bruckman
Medvirkende:
Buster Keaton, Kathryn McGuire, Joe Keaton, Erwin Connelly, Ward Crane
Foto:
Byron Houck, Elgin Lessley
Musikk:
Ben Model
Land:
USA
Språk:
Stumfilm, engelske tekstplakater
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2016

Buster Keaton briljerer som kinomaskinist i dette mesterverket fra 1924, akkompagnert vår egen stumfilmpianist, Ben Model. Vår 100-årsgave til tromsøpublikumet.

I SHERLOCK, JR. spiller Keaton en enkel og stille kinomaskinist. Han viser film for folket, og rydder opp etter hver forestilling. Jobben er grei, men litt kjedelig. Hans største ønske er å bli privatdetektiv, og han leser flittig bøker i arbeidstiden for lære seg opp. Han forelsker seg i en jente, men møter motstand fra en rivaliserende frier, som bruker skitne triks for å sette maskinisten i vanry hos jentas far. I det virkelige liv går det meste han imot, men i sine drømmer er han Sherlock, Jr., en stilig og elegant privatdetektiv, som selv hører hjemme på det store kinolerretet.

LIVE: BEN MODEL (US) har vært en del av Stumfilmdagene i Tromsø helt siden oppstarten og han spiller i år på festivalen for 11. gang! Ben bor i New York og er en av USAs – om ikke verdens – fremste musikere og historikere når det kommer til stumfilm. Han har spilt fast ved visninger på Museum of Modern Art (MoMA) i New York siden 1986. Han har kuratert en rekke utstillinger om film. Han har dirigert egne komposisjoner for symfoniorkester. Og spilt til utallige visninger – av Keaton, Chaplin og Lloyd – på piano og orgel. Musikalsk sverger han til en blanding av komposisjon og improvisasjon, solid plantet i den tidlige tradisjonen, men med klare nikk til mer moderne musikk. Han har utgitt og deltatt på flere DVD-utgivelser og vi oppfordrer deg også til å sjekke ut hans YouTube-kanal for smakebiter fra hans innholdsrike karriere.

NB. Gratisbillett til denne forestillingen må tas ut over disk på Aurora kino Fokus eller Verdensteatret Café og bar.

Foto: Ingun A. Mæhlum
Foto: Ingun A. Mæhlum

Tidligere visninger:

  • onsdag 31.08.16 Kl. 19:00