STUMFILMDAGER / EL PUÑO DE HIERRO / LIVE: MoE (NO)

STUMFILMDAGER / EL PUÑO DE HIERRO / LIVE: MoE (NO)

Regi:
Gabriel García Moreno
Lengde:
1T 42M
År:
1927
Manus:
Gabriel García Moreno
Medvirkende:
Lupe Bonillo, Manuel Carillo, R. Galaviz, Ignacia Ojeda, Manuel de los Ríos m. fl.
Foto:
Manuel Carrillo, Juan D. Vasallo
Musikk:
MoE
Land:
Mexico
Språk:
Stumfilm
Distribusjon:
UNAM (Universidad Nacional Autónoma de México)
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2016

Mexicansk klassiker fra 1927 som tar oss med til skyggesiden av samfunnet, med narkotrafikk og stoffmisbruk. Lyden blir besørget av det sjangeroverskridende støyrock-ensemblet MoE.

Den unge Carlos, ivrig etter å oppleve rus, oppsøker et narkoreir. Der blir han tilgodesett et heftig skudd morfin av en røff type med det tiltalende navnet Hawk. Carlos blir dradd inn i en heseblesende rekke dramatiske og til dels komiske begivenheter, hvor grensene mellom forestilling og virkelighet blir utvisket. Det er ikke til å tro at denne filmen ble laget i 1927, og det er ingen overraskelse at den ble for sterk for sin samtid. EL PUÑO DE HIERRO regnes fortsatt som noe av det sterkeste som finnes i meksikansk filmhistorie når det gjelder skildring av stoffmisbruk og dets konsekvenser både for individet og for samfunnet.

LIVE: MoE (NO)  har i de siste årene vært et av landsts mest aktive band, og har gjennom turneer over store deler av verden markert seg som et nyskapende og pågående tilskudd til musikkscenen. Bandet har med sin utstrakte turneer i Asia, Australia, Mexico og Europa, klart å binde sammen publikum fra rock, punk, noise og samtidsmusikk, og vist at glødende energi og dedikasjon kan bidra til å bringe folk sammen.

Låtene er skrudd sammen av Guro Skumsnes Moes tekster og musikernes personlige samling av referanser som overskrider de fleste musikalske uttrykk, noe som resulterer i et svært direkte og kompromissløst uttrykk som vanskelig lar seg plassere. Bandets bakgrunn fra improvisasjonsmusikken er udiskutabel, og har hele veien vært en viktig faktor for ønsket om å utfordre seg selv, såvel som sitt publikum.

Intensiteten i musikken har vist seg å kommunisere med alle typer mennesker i hver ny kultur de har møtt, og disse møtene har bidratt til å gjøre MoE til det de er i dag.

MoE består av Guro Skumsnes Moe (bass/vokal), Håvard Skaset (gitar) og Joakim Heibø Johansen (trommer). Bandet er i høst plateaktuelle med sin fjerde fullengder. 

Foto: Kjetil Hardy
Foto: Kjetil Hardy

Tidligere visninger:

  • onsdag 31.08.16 Kl. 21:00