STUMFILMDAGER / DIE NIBELUNGEN DEL 2: KRIEMHILDS RACHE / LIVE: ÅRABROT SPECIALE (NO/UK)

STUMFILMDAGER / DIE NIBELUNGEN DEL 2: KRIEMHILDS RACHE / LIVE: ÅRABROT SPECIALE (NO/UK)

Regi:
Fritz Lang
Lengde:
2t 24m
År:
1924
Originaltittel:
Die Niebelungen: Kriemhilds Rache
Medvirkende:
Paul Richter, Margarete Schön, Hanna Ralph, Rudolf Rittner
Musikk:
Årabrot
Land:
Tyskland
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2016

Det tyske ur-eposet i Fritz Langs filmversjon fra 1924 vises i to deler denne kvelden. Musikken står det fabelaktige støy/postpunkbandet Årabrot for.


DIE NIBELUNGEN er basert på det urtyske eposet "Niebelungenlied", som flere ganger er blitt fremstilt i ulike kunstneriske former. Kjent er eksempelvis Richard Wagners opera ved samme navn. Eposet forteller om dragedreperen Siegfried og hans opplevelser ved Burgundernes hoff.

Dette ble filmatisert i 1924 i form av en todelt stumfilm laget av mesterregissør Fritz Lang (verdenskjent for bl.a. "M" og "Metropolis"). Filmen er til sammen på 288 minutter og er en klassiker innen fantasy.Vi viser filmen i to separate forestillinger lørdag under årets Stumfilmdager.

NB. Denne forestillingen er arrangert av Tromsø Filmklubb i samarbeid med Stumfilmdager. Festivalpass til Stumfilmdager gir student/filmklubbpris på enkeltbillett.

Det er også mulig å kjøpe felles billett til DIE NIBELUNGEN del 1 og del 2 til kr 300,- Kjøp billett her

LIVE: ÅRABROT SPECIALE (NO/UK): Støyrockbandet Årabrot er blant Norges mest innovative og spesielle musikere med en trofast fanskare i inn- og utland. Panegyriske anmeldelser har fulgt deres siste utgivelser - det engelske musikkmagasinet NME konkluderte for eksempel med at «Årabrot are pretty much untouchable in the global noise rock stakes right now».

Men Årabrot er mer enn støy, og under visningen av «Die Niebelungen» urfremføres deres nyskrevne musikk til filmen. Kombinasjonen høykvalitets-støyrock og Fritz Langs grandiose saga med et filmspråk som forsvant med lydfilmens ankomst, vil skape et unikt kunstverk i krysningen film og musikk. Stumfilm var i utgangspunktet beregnet til å avspilles sammen med levende musikk. Ved å kombinere to kunstarter fra hver sin tidsepoke, får man et kunstnerisk uttrykk som ellers ikke lar seg frembringe.

Komponist og frontfigur, Kjetil Nernes, uttaler om prosjektet: «Die Nibelungen svinger i tro 1920-talls stumfilmsform kjapt mellom meget dramatisk, spennende, mørkere handling og enkle, lettfattelige og morsommere sekvenser. Årabrot kommer til å fokusere på å kraftig forsterke inntrykkene i de såkalte 'action'-partiene, de mørkere sekvensene, med høylytte og intense stemninger, og deretter frembringe nøyaktig motsatt effekt ved de snillere og lettfattelige partiene - nemlig stillhet, et åpent og luftig lydbilde.»

Foto: Thomas Knights
Foto: Thomas Knights

Tidligere visninger:

  • lørdag 03.09.16 Kl. 19:00