RAN

RAN

Regi:
Akira Kurosawa
Lengde:
2t 42m
År:
1985
Medvirkende:
Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Jinpachi Nezu, Daisuke Ryu, Mieko Harada
Land:
Japan
Språk:
Japansk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Does a traitor betray himself?

Mesterregissør Akira Kurosawas RAN er en av filmhistoriens store bragder. En innflytelsesrik, episk og visuelt grensesprengende film. Filmen er løst basert på Shakespeares Kong Lear, og forteller oss om Hidetora Ichimonji, en aldrende krigsherre i Japan på 1600-tallet, som fordeler makten mellom sine tre sønner. Sønnenes lojalitet til faren viser seg å være kortvarig og makt korrumperer raskt.

Ideen til RAN oppstod først på 70-tallet, men Kurosawa hadde ikke nok støtte til å produsere filmen før tidlig på 80-tallet. I mellomtiden lagde han filmene Derzu Uzala og Kagemusha (sistnevnte vises på Verdensteatret søndag 30. august). Med støtte fra den franske produsenten Serge Silberman ble RAN en fransk/japansk produksjon og da filmen kom ut i 1985 var det den dyreste filmen i Japans historie.

RAN hadde premiere ved Tokyo Internasjonale Film Festival 31. mai 1985 og ble overveldende godt mottatt av en internasjonal presse. Filmen er belønnet med mange gjeve priser, blant annet en Oscar for beste kostymedesign.

Trivia: Dette er andre film der Kurosawa har latt seg inspirere av William Shakespeare. Også hans Throne of Blood fra 1957 henter inspirasjon fra et klassisk stykke, nemlig Macbeth. Det tok to år å skape alle kostymene som brukes i filmen.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Medlemskap og billetter selges i døra.

Tidligere visninger:

  • lørdag 29.09.18 Kl. 15:00