Ran

Ran

Regi:
Akira Kurosawa
Lengde:
2 t 42 min
År:
1985
Originaltittel:
Ran
Medvirkende:
Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Jinpachi Nezu, Daisuke Ryû, Mieko Harada
Land:
Japan
Språk:
engelsk tekst
Tilhører tema:
Shakespeare, Tromsø Filmklubb

Kurosawa er kanskje den japanske regissøren som er mest kjent i den vestlige verden, og filmene hans har inspirert mange vestlige filmskapere. Blant annet var Sergio Leones For en neve dollar nesten en blåkopi av Yojimbo, mens den første Star Wars- filmen var basert på Den skjulte festning. Kurosawa hentet ikke så mye inspirasjon direkte fra vestlige filmer, men han lagde flere filmer der handlingen er basert på vestlig litteratur men satt til Japan.

Ran er et eksempel på dette. Kurosawa fikk ideen til historien etter å ha hørt om en japansk krigsherre med tre veldig lojale sønner, og han begynte å tenke på hva som ville skjedd om sønnene ikke var lojale mot faren og hverandre. Etter hvert oppdaget han at historien hadde fellestrekk med Shakespeares Kong Lear, og han dro inn flere elementer fra skuespillet.

Tittelen, Ran, representeres av et enkelt japansk skrifttegn (kanji) som betyr “kaos” eller “opprør.” Dette er passende både for historien og for Kurosawas filmatiske virkemidler, men også for den perioden filmen er satt til. Sengoku- perioden, eller “de krigende staters tid,” var 150 år med sosiale omveltninger og interne konflikter i det føydale Japan. Innspillingen var også en kaotisk tid i Kurosawas eget liv; han hadde problemer med å få finansiell støtte i hjemlandet, han var nærmest blind, og han hadde nettopp blitt enkemann.