Papusza

Papusza

Regi:
Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze
Lengde:
2t 11m
År:
2013
Medvirkende:
Jowita Budnik, Zbigniew Walerys, Antoni Pawlicki
Land:
Polen
Språk:
Polsk / Rumensk
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Hvis du bare har tenkt å se en film i filmklubben i høst, så må det være denne!

Papusza, eller Bronislawa Wajs som var hennes offisielle navn, var den første (og hittil eneste) poeten fra romfolket. Vi følger livet hennes fra hun ble født på begynnelsen av det 20. århundre i det som var den russiske delen av Polen, men dette er også historien om Europas glemte folk og deres skjebne mens det moderne samfunnet trenger seg på og truer romfolkets tradisjonelle livsstil.

Det er ikke en romantisk historie vi får servert og det gjør fortellingen utrolig sterk. Fra tsartidens epoke, da romfolket stort sett ble ignorert, det selvstendige Polens nasjonsbygging og forsøkene på å gjøre alle til polakker, nazistenes grusomme tilintetgjørelse av alle som ikke passet inn i deres vanvittige verdenbilde til kommunistenes undertrykkelse og besettelse av å gjøre alle innbyggerne konforme. Men vi får se Papuszas motstand og kamp mot sine egne for å finne sin egen vei, ofte i konflikt med det tradisjonelle livet til romfolket.

Trivia: Dette er en av de få filmene som i hovedsak er spilt inn på romfolkets eget språk og de fleste medvirkende er ikke profesjonelle skuespillere.

Odd-Arild Knutsen

Tidligere visninger:

  • onsdag 27.09.17 Kl. 21:00