Touch of Evil

Touch of Evil

Regi:
Orson Welles
Lengde:
1t 51m
År:
1958
Originaltittel:
Touch of Evil
Medvirkende:
Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Joseph Calleia, Akim Tamiroff
Land:
USA
Språk:
Engelsk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

A policeman’s job is only easy in a police state.

TOUCH OF EVIL regnes som en sen film noir. Den kom i 1958 da mange regnet genren som død. Likevel greier Orson Welles å tilføre nye elementer: Ved hjelp av nyskapende fotografering, suveren bruk av locations og overbevisende skuespillerprestasjoner, skaper han en intens og spennende krimfilm. Orson Welles spiller selv en av hovedrollene i filmen som den korrupte politisjefen Quinland.

Det er en dyster historie filmen formidler. Her finnes hele repertoaret av mørke ingredienser; narkotika, korrupsjon, mord og rasisme. Filmen åpner med en eksplosjon på grensen mellom Mexico og USA. En bil blir blåst i filler, og en rik amerikaner og elskerinnen hans omkommer.

Fra dette utgangspunktet blir TOUCH OF EVIL etter hvert et oppgjør mellom to høyst forskjellige politifolk. Hank Quinland (Orson Welles) er politisjef på den amerikanske siden av grensen. Mike Vargas (Charles Heston) er meksikansk narkotikaagent som ved en tilfeldighet blir vitne til eksplosjonen. Han bestemmer seg for å bli på stedet og delta i etterforskningen. Mens Vargas er en strømlinjeformet politimann som følger lovens bokstav, har Quinland sin høyst private tolkning av rett og galt. En av hans spesialiteter er å plante bevismateriale for å kunne foreta arrestasjoner. Vargas kommer på sporet av Quinlands tvilsomme metoder. Det utvikler seg til en kamp på liv og død mellom de to politifolkene, hvor Quinland gjør sitt beste for å ta knekken på Vargas.

Omtale: Trondheim Filmklubb

Trivia: I rollen som Hank Quinlan hadde Orson Welles på seg 30kg med ulike proteser, en falsk nese og masse sminke for å se eldre og korpulent ut.

Medlemskap og billetter til filmklubben kjøpes i døra før hver forestilling.

Tidligere visninger:

  • lørdag 24.03.18 Kl. 15:00