Malcolm X Se trailer

Malcolm X

Regi:
Spike Lee
Lengde:
3t 21m
År:
1992
Originaltittel:
Malcolm X
Manus:
Arnold Perl, Spike Lee
Medvirkende:
Denzel Washington, Theresa Randle, Spike Lee, Kate Vernon
Land:
USA
Språk:
Engelsk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Spike Lee

Spike Lees episke skildring av menneskerettighetsforkjemperen Malcolm X, som predikerte et svart, muslimsk alternativ for den svarte befolkningen i USA på 1960-tallet.

I motsetning til ikke-volds alternativet til Martin Luther King, mente Malcolm X at den svarte rasen måtte bruke alle midler for å sikre sine rettigheter.

Filmen skildrer ungdomsårene til Malcolm Little, med vekt på den tiden han var småkriminell kokainmisbruker i New York og Boston. Han settes i fengsel og kommer i kontakt med en representant for en svart muslimsk motstandsbevegelse, og blir etter hvert et karismatisk samlingspunkt for afro-amerikanere.

Malcolm X var en kontroversiell predikant, ikke bare overfor den hvite rasen som selv påpekte og la vekt på rasistiske uttalelser fra ham, men også fra rivaliserende svarte grupper.

Fra Montages.no:

"Spike Lee lovet seg selv at han en dag skulle fortelle historien om Malcolm X, den kontroversielle borgerrettighetsforkjemperen som har blitt en kultfigur på linje med Che Guevara, og en viktig symbolskikkelse for sorte amerikanere. Da Lee fikk nyss om at Warner Bros. hadde sikret seg rettighetene til Alex Haleys biografi, og ønsket at Norman Jewinson skulle regissere, var han raskt ute i media for å uttrykke sitt misbehag overfor prosjektet: akkurat denne fortellingen måtte formidles av en sort person, og han var mannen. Resten er (en brokete) historie. Warnes Bros. forestilte seg å lage en episk film på lavt budsjett, og konflikten mellom Lees visjon og økonomiske begrensninger, førte til en problematisk innspilling og postproduksjon, reddet av at profilerte sorte amerikanere som Oprah Winfrey, Michael Jordan og Janet Jackson bistod med ekstra midler.

På tross av den trøblete prosessen, ble resultatet kompromissløst. Med sine 200 minutter og noenlunde rettlinjede fortelling, er det nesten et under at Malcolm X ikke går i ett med et utall kjedelige biopics om viktige personer, men Lees dynamiske filmspråk byr opp til dans. Den første halvdelen kan minne om Bernardo Bertolucci; en flamboyant festforestilling som bobler over av bevegelse, farger, motiver og mønstre, i et tempo som er umiskjennelig for Lees energiske “gatefilmer”. Når mørket senker seg over Malcolms liv, glir filmen over i et annet toneleie, og redselen, sinnet og skuffelsen gestaltes av en formidabel Denzel Washington. Et iskaldt blikk gjennom kameralinsen kan få blodet til å fryse til is – så gjennomborende er karismaen hans."

Tidligere visninger:

  • søndag 17.06.18 Kl. 18:00
  • mandag 18.06.18 Kl. 18:00