Kikis Budservice

Kikis Budservice

Regi:
Hayao Miyazaki
Lengde:
1t 43m
År:
1989
Originaltittel:
Majo No Takkyûbin
Medvirkende:
Minami Takayama, Rei Sakuma, Kappei Yamaguchi
Land:
Japan
Språk:
Norsk Tekst
Distribusjon:
ORO Film
Tilhører tema:
Studio Ghibli, Tromsø Filmklubb

Filmen starter med at hekselærlingen Kiki nettopp har fylt 13 år, og tradisjonen krever at hun reiser fra familien sin for å få erfaring og bli uavhengig. Hun drar sammen med den pratsomme katten Jiji, og de finner en by å slå seg ned i. Der bruker Kiki det flygende kosteskaftet sitt for å starte en egen bedrift. Kiki får en litt vanskelig start i den nye byen, mest fordi hun er så usikker på seg selv, men etter hvert finner hun et sted og bo og får seg venner.

KIKIS BUDSERVICE har mindre fokus på naturen enn de andre to filmene vi viser. Fokuset er mer på forhold mellom mennesker, og det å vokse opp. Kiki er ganske forsiktig i begynnelsen, og opplever en del opp- og nedturer både med tanke på magien sin og forhold til andre mennesker, men hun utvikler seg etter hvert til å bli mye tryggere på seg selv og sine egenskaper. Hun lærer også å stole mer på andre mennesker, og slippe dem tettere innpå seg.

Dette er en film om å bli voksen, men det går også utover det. Et spesielt viktig tema er balansen mellom uavhengighet og avhengighet for unge japanske kvinner. Kvinnene i Japan er mye mer avhengige av menn enn i de fleste vestlige land, noe som kommer frem i undertonene av filmen.

- Bjarne J. Husabø

Tidligere visninger:

  • onsdag 29.09.10 Kl. 19:00