Ingmar Bergman 100 år: Sommeren med Monika

Ingmar Bergman 100 år: Sommeren med Monika

Regi:
Ingmar Bergman
Lengde:
1t 36m
År:
1953
Originaltittel:
Sommaren med Monika
Manus:
Ingmar Bergman, Per Anders Fogelström
Medvirkende:
Harriet Andersson, Lars Ekborg, Dagmar Ebbesen, Åke Fridell
Foto:
Gunnar Fischer
Musikk:
Erik Nordgren, Eskil Eckert-Lundin, Walle Söderlund
Språk:
Svensk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Ingmar Bergman 100 år

Bergman på sitt mest mest livlige og ukompliserte - en sommerlig klassiker!

SOMMEREN MED MONIKA vakte sensasjon da den ble lansert på begynnelsen av 50-tallet med sitt, etter datidens standard, meget erotiske innhold. 19-årige Harry lever et trøstesløst liv inntil han en dag blir forelsket i den litt yngre, lidenskapelige, men overfladiske Monika. Sammen flykter de fra sine plikter og problemer ut til en øde øy.

Etter en kort og lykkelig sommer i frihet, blir de innhentet av hverdagens realiteter og problemer. Livet viser seg vanskelig når de blir fri for mat, sommeren tar slutt, og de må vende tilbake til det sure, ensformige og standardpregede livet i byen. Monika føder deres barn, men er verken tiltrukket av morsrollen eller Harry, som på sin side forsøker å forsørge sin nye familie.

Bergman lar fullt ut sin unge stjerne, Harriet Andersson, dominere filmen i rollen som Monika. Til tross for karakterens mindre sympatiske sider - noen steder direkte frastøtende - fanges tilskuerne fullstendig av hennes spill. Hun brenner gjennom lerretet med en frekkhet og et nærvær som var nytt for samtiden, og som gjorde SOMMEREN MED MONIKA til en av Truffauts og den franske nybølgens direkte forbilder.

Bergman har sagt om filmen at den står hans hjerte nært; at han alltid er glad for å se den igjen. Den er et av hans mest livlige og ukompliserte verk. Opprinnelig ble den lansert som en meget erotisk film, og den amerikanske tittelen ble den mer sjaskete MONIKA, THE STORY OF A BAD GIRL. Bergman viser sin storhet blant annet i hvordan han ikke gjør Harriet Andersson om til en kjip mannlig fantasi. Andersson har en solid erotisk utstråling, men hun er helt og fullt sin egen person - hun er ikke til å eie. Dette var for øvrig filmen som lokket den unge Woody Allen til å se sin første Bergman-film, og som gjorde ham til en dedikert tilhenger.

Filmen er en del av Cinematekets årelange hyllest av Ingmar Bergman, som ville fylt 100 år i 2018.

Merk: filmen vises med engelske undertekster.

Tidligere visninger:

  • tirsdag 15.05.18 Kl. 19:00
  • onsdag 16.05.18 Kl. 19:00
  • søndag 20.05.18 Kl. 19:00