Hvit

Hvit

Regi:
Krzysztof Kieślowski
Lengde:
1t 32m
År:
1994
Originaltittel:
Trois couleurs: Blanc
Medvirkende:
Zbigniew Zamachowski, Julie Delpy, Janusz Gajos
Land:
Frankrike
Språk:
Fransk (norsk tekst)
Distribusjon:
Another World Entertainment

HVIT er den andre filmen i Krzysztof Kieslowskis klassiske trilogi "Tre Farger", som sammen med Blå og Rød danner hele serien.

En ung polakk, Karol, blir skilt fra sin kone i Paris og har dermed lite eller ingenting å leve for. Han ligger nede for telling etter en opprivende og nedverdigende seanse i retten. Han har verken jobb eller bopel og er dermed på bunnen av samfunnet. Takket være et tilfeldig møte med en landsmann får han reise, om enn på en noe spesiell måte, tilbake til Polen. Det er et Polen i forandring. Mulighetene er store for å slå seg opp finansielt, og dette utnytter han til fulle. Karol blir etter hvert ganske rik. Han har en eksekusjonskontrakt med mannen han traff i Paris, og legger planer om å hevne seg på sin ekskone…

Nettstedet Montages.no kåret “fargetrilogien” Blå (1993), Hvit (1994) og Rød (1994) samlet sett til 90-tallets tredje beste film: «Det er naturlig å regne de tre filmene som ett enhetlig verk, derav fellesplasseringen på listen. Utgangspunktet for Tre farger-trilogien er utforskningen av de politiske idealene i det franske flagget – blått for frihet, hvitt for likhet og rødt for brorskap – ofte med en viss grad av distanse eller problematisering. I Blå møter vi Julie (Juliette Binoche) som tar avstand fra alle menneskelige forbindelser etter at hun mister både datteren og sin berømte komponistmann i en bilulykke, en slags syrlig form for ‘frihet’ som ikke fungerer i lengden. I Hvit er det den forsmådde polakken Karol Karol (Zbigniew Zamachowski) som ønsker å gjenopprette balanse (‘likhet’) i livet sitt etter at han avvises av sin franske kjæreste Dominique (Julie Delpy). I Rød etableres allianser (‘brorskap’) mellom flere rollefigurer som tilsynelatende har lite til felles, spesielt forholdet mellom modellen Valentine (Irène Jacob) og den pensjonerte dommeren Joseph (Jean-Louis Trintignant).»

Tidligere visninger:

  • tirsdag 12.09.17 Kl. 21:00
  • torsdag 14.09.17 Kl. 21:15
  • mandag 18.09.17 Kl. 13:00