Freaks

Freaks

Regi:
Tod Browning
Lengde:
1t 4m
År:
1932
Medvirkende:
Wallace Ford, Olga Baclanova, Leila Hyams, Roscoe Ates, Henry Victor, Harry Earles
Land:
USA
Språk:
Engelsk (utekstet)
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Offend one and you offend them all!

FREAKS er kultklassikeren som fikk skylden for å ha fremprovosert en spontanabort under den første testvisningen og deretter utløste publikumsreaksjoner så sterke at hele 30 minutter ble fjernet med sensursaksen. Etter få uker med høylydte protester fra kritikere og publikum trakk man tilbake den kontroversielle filmen, som dessuten var forbudt i England gjennom 30 år. The Bearded Lady angret bittert på sin opptreden, og har i ettertid hevdet at filmen er en fornærmelse mot alle verdens vanskapninger. Har hun rett i det?

Det er nok lettere å oppdage FREAKS’ kvaliteter i dag enn det var for samtidens publikum å se dem, ikke minst fordi såkalte freakshows beholdt sin popularitet inntil slutten av 1940-tallet. Å bli konfrontert med egne fordommer er som kjent sjelden behagelig. Handlingen finner sted på et freakshow hvor blant annet dverger, skjeggete kvinner, hermafroditter, lemløse mennesker og siamesiske tvillinger utgjør hovedattraksjonene. Rollene er besatt av ekte freaks, og kontroversene som fulgte tatt i betraktning, behandler Browning sine karakterer med overraskende stor respekt.

Plottet er en enkel, men effektiv moralpreken. Dvergen Hans kan ikke ta øynene vekk fra den vakre trapesartisten Cleopatra, som på sin side utnytter hans håpløse forelskelse ved å stadig kreve kostbare gaver. Når hun finner ut at Hans har arvet en formue, tar en ondskapsfull plan form. Hun bestemmer seg for gifte seg med ham, sørge for hans død, slå kloen i arven og stikke avgårde med muskelbunten Hercules. Men det hun glemmer å ta med i beregningen er freaksenes sterke samhold som fordrer en alle-for-én-mentalitet av den uslitelige sorten. En grusom gjengjeldelsesaksjon er under opptakt.

Klippene som ble høvlet vekk grunnet den strenge sensuren (blant annet en kastreringscene), vil vi trolig aldri se noe til. Dette er like fullt en renspikket kultperle hvor det underlige persongalleriet fremstilles med uforfalsket varme, lun humor myker opp det trykkende alvoret uten å fjerne den mørke undertonen helt og en forstyrrende middagscene du aldri vil glemme frembringer umiddelbar gåsehud.

Merk: filmen vises uten norske undertekster.

Tidligere visninger:

  • torsdag 01.03.18 Kl. 19:00
  • mandag 05.03.18 Kl. 18:00