Fitzcarraldo Se trailer

Fitzcarraldo

Regi:
Werner Herzog
Lengde:
2 timer, 38 min.
År:
1982
Medvirkende:
Klaus Kinski, Claudia Cardinale, José Lewgoy, Miguel Ángel Fuentes, Paul Hittscher
Land:
Vest-Tyskland
Språk:
Engelsk (utekstet)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

But the question that everyone wanted answered was whether I would have the nerve and the strength to start the whole process from scratch. I said yes; otherwise I would be someone who had no dream left, and without dreams I would not want to live.

— Werner Herzog

Er det galskap å følge drømmene sine til det ytterste? Herzog og Kinskis andre samarbeid i Amazonas følger en manns forsøk på å bringe den høyeste kultur til den villeste jungel.

Brian Sweeney Fitzgerald, også kjent som Fitzcarraldo, er en drømmer som bor i Peru på begynnelsen av 1900-tallet. Han har en stor kjærlighet: operaen. Hans største ønske er å få bygd et operahus i en landsby midt i jungelen og å invitere Enrico Caruso dit for å synge. For å få til dette prosjektet kreves en formue, men Fitzcarraldo har en plan for å tjene denne formuen. Han kjøper opp en stor og billig del av jungelen, som har mye gummi, men dårlige transportmuligheter. Han overtaler sin elsker, horemammaen Molly, til å finansiere et enormt dampskip som skal være nøkkelen i hans nye bedrift. Skipet skal han frakte langs Amazonas-elva og flytte den over et fjell som skiller to elver.

Historien er basert på en sann historie om den irske gummibaronen Fitzgerald, som hadde den samme planen om å frakte et dampskip over et fjell. Han mislyktes, men var i hvert fall smart nok til å ta båten fra hverandre før han flyttet den over fjellet. Herzog ville frakte hele skipet, på 340 tonn, over et ekte fjell. Studioet prøvde å overbevise ham om å heller bruke miniatyrmodeller og spesialeffekter for å oppnå dette, men Herzog nektet. Skipet ble virkelig flyttet opp og ned et ekte fjell, noe som viste seg å være nesten umulig. Likheten mellom Fitzcarraldos og Herzogs galskap er slående.

Egentlig skulle Jason Robbards og Mick Jagger spille hovedrollene, men Robbards ble syk halvveis under innspillingen og måtte ut av landet. Mick Jagger kunne ikke vente mer og måtte på turne. Herzog hadde ikke annet valg enn å kalle inn Klaus Kinski for å gjøre hovedrollen. De måtte spille inn nesten alle scenene på nytt og atmosfæren skal ha vært utrolig dårlig på settet.

På tross av, eller kanskje nettopp på grunn av, vanskelighetene med å lage den, har Herzog skapt nok en fantastisk film. En hyllest til de som våger å prøve seg på det umulige, men samtidig et testament til galskapen ved å prøve noe slikt.

Filmen vises som en del av vårt tema om NEUER DEUTSCHER FILM.

Tekst: Kjetil Sørenssen, Tromsø Filmklubb

Trivia: Jack Nicholson hadde lest manuset og ville veldig gjerne spille hovedrollen, men lønna hans ble for stiv for produsentene av filmen.

Medlemskap og billetter til filmklubbens visninger selges i døra.

Tidligere visninger:

  • lørdag 16.04.16 Kl. 15:00