Ex Libris: The New York Public Library Se trailer

Ex Libris: The New York Public Library

Regi:
Frederick Wiseman
Lengde:
3t 17m
År:
2017
Land:
USA
Språk:
Engelsk
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

En tre timer lang film om et bibliotek? 

Frederick Wisemans film om The New York Public Library ble av flere kåret til en av fjorårets beste filmer. Wiseman, som 1. januar i år fylte 88 år, har en ganske spesifikk og spesiell metode som dokumentarfilmskaper: han benytter seg aldri av tradisjonelle, journalistiske virkemidler som intervjuer, fortellerstemmer, musikk, arkivklipp eller andre illustrasjoner. I stedet er han til stede i konkrete situasjoner i de miljøene han portretterer, og lar scenene spille seg ut, uten synlig medvirkning. Han liker ikke uttrykk som «flue på veggen»; i stedet mener han at han skaper noe aktivt gjennom utvalget av scener, som blir til et rikt og sammensatt bilde av den aktuelle institusjonen.

EX LIBRIS: THE NEW YORK PUBLIC LIBRARY er et fascinerende innsyn i en institusjon folk over hele verden, gjennom TV og filmer, har et forhold til. Men tro ikke – selv om biblioteket i New York til sammen kan skryte av hele 53 millioner titler i sin besittelse – at dette er en film om bøker. Den handler om mennesker: fra uslitelige bibliotekarer, til akademikere og studenter, til hjemløse på jakt etter husly. Kjente fjes (og forfattere) som Patti Smith, Elvis Costello og Richard Dawkins blir også intervjuet i filmen. EX LIBRIS er en film like rik på temaer som den er på nye folk og rare vendinger.

Merk: filmen vises uten norske undertekster.

EX LIBRIS is overwhelmingly stimulating, suggesting a college course and a guided tour that have been wedded together as a work of prismatic humanist art. (Slant Magazine)

Tidligere visninger:

  • mandag 19.02.18 Kl. 18:30
  • lørdag 03.03.18 Kl. 18:00