Den grønne sykkelen Se trailer

Den grønne sykkelen

Regi:
Haifaa Al-Mansour
Lengde:
1 time, 37 min.
År:
2012
Originaltittel:
Wadjda
Manus:
Haifaa Al-Mansour
Medvirkende:
Waad Mohammed, Reem Abdullah, Rehab Ahmed, Rafa Al Sanea
Land:
Saudi-Arabia
Språk:
Arabisk / Norsk tekst
Tilhører tema:
Månedens film

Den første spillefilmen fra Saudi-Arabia, et land uten kinoer.

Wadjda er ei nysgjerrig og uredd jente på ti år. Hun drømmer om en grønn sykkel, men i Saudi-Arabia hvor Wadjda bor er det ikke tillatt for jenter å sykle i gatene. Mens moren hennes er opptatt med å overbevise faren om å ikke finne seg kone nummer to, prøver Wadjda å skaffe penger til å kjøpe sykkelen selv. På skolen er hun kjent som en bråkmaker. Da hun melder seg opp i en konkurranse i Koran-resitasjon der førsteprisen er en pengesum, blir lærerne hennes overrasket.

Den grønne sykkelen er en sjarmerende og engasjerende fortelling om ei tøff jente som trosser samfunnets regler for å følge sin egen vei. Wadjda er en heltinne full av liv og Waad Mohammed er et funn i rollen. Hennes energiske pågangsmot er smittende og filmen har vunnet publikums hjerter verden over.

Haifaa Al-Mansour er Saudi-Arabias første kvinnelige regissør. Hun tok bachelorgraden i litteratur på det amerikanske universitetet i Cairo, og fikk sin mastergrad innen film ved universitetet i Sydney. Suksessen til de tre kortfilmene hennes og den prisvinnende dokumentaren Women Without Shadows (2005) har inspirert en ny bølge regissører i Saudi-Arabia.

http://www.youtube.com/watch?v=aVJ9vpLjhJY