Stumfilmdager: Den andalusiske hund x 3

Stumfilmdager: Den andalusiske hund x 3

Regi:
Luis Buñuel, Salvador Dalí
Lengde:
17m
År:
1929
Originaltittel:
Un chien andalou
Manus:
Salvador Dalí, Luis Buñuel
Medvirkende:
Simone Mareuil, Pierre Batcheff m.fl.
Land:
Frankrike
Språk:
Franske tekstplakater
Distribusjon:
Norsk Filmklubbforbund
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2011

En surrealistisk klassiker med tre unike lydspor.

Kort, absurd, poetisk, etter hvert også ikonisk. Den andalusiske hund, eller Un chien andalou, ble laget av to unge filmelskere – Luis Buñuel og Salvador Dalí – som hadde til hensikt å bryte med absolutt alle etablerte konvensjoner. De mente at film var det eneste medium som egnet seg til å uttrykke underbevissthetens sanne karakter. Helt i tråd med filmskapernes intensjoner, finnes det ingen fornuftig sammenheng mellom scenene i filmen, de lar seg verken analysere eller forstå. Psykoanalyse er muligens den eneste inngang til filmen. Buñuel og Dali ville fornærme og sjokkere publikummet med Den andalusiske hund, men de var nok rimelig sjokkert selv når filmen ble en suksess: etter sin premiere i juni 1929, gikk den faktisk hele åtte måneder på kino i Paris, og etter hvert ble den en ubetinget klassiker.

Filmskaperne valgte også musikk til filmen (litt Wagner, litt tango), som opprinnelig ble spilt på en platespiller i kinosalen. I ettertid har mange artister følt seg kallet til å lydlegge denne underlige og vidunderlige filmen. Den andalusiske hund x 3 er navnet på forestillingen hvor vi viser filmen tre ganger ledsaget av tre ulike musikalske løsninger. Et mer eller mindre surrealistisk prosjekt hvor tilskueren kan oppleve på kroppen det uutgrunnelige forholdet mellom musikk og bilder.

ARTISTENE

BEN MODEL

Pianist og komponist, med filmer fra stumfilmepoken som spesialfelt. Ben har vært borti alle varianter av stumfilmakkompagnement; han har spilt original musikk, hvor den finnes (sjeldent), han har komponert og dirigert egen musikk for symfoniorkester, og han har improvisert på piano for filmer han ikke en gang har fått sett på forhånd. Denne filmen har han spilt til mange ganger tidligere, men for anledningen leverer han en dristig, nytolkning av Den andalusiske hund som definitivt kommer til å overraske.

LOVE CULT

Musikalsk duo som består av ekteparet Ivan Afanasyev og Anya Kuts, bosatt i Petrozavodsk i Karelia, Russland. Naturen, mystikken og folkemusikken fra regionen både inspirasjonskilder og forutsetninger for Love Cults lydbilde, som kan beskrives som sensuell, suggerende og organisk. Det blir første gang Love Cult lager musikk til stumfilm, men Ivan medvirker i Metropolis-orkesteret, som også kan oppleves på årets festival.

MARA & GAUTE

Marita Isobel Solberg er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, og arbeider nå som kunstner og musiker med Tromsø som base. Hun uttrykker seg på tvers av kunstneriske medier og er nå aktuell i kunst/musikk-prosjektet Mara & The Inner Strangeness.Gaute Barlindhaug har siden 1994 jobbet med elektronisk musikk og har tidligere gjort en rekke stumfilmkonserter. Dette er første gang disse to musikerne samarbeider om et felles prosjekt.

Tidligere visninger:

  • lørdag 17.09.11 Kl. 20:00