Aelita, Queen of Mars

Aelita, Queen of Mars

Regi:
Jakov Protazanov
Lengde:
1t 40m
År:
1924
Medvirkende:
Julia Solntseva, Igor Iljinskij, Nikolaj Tseretelli, Nikolaj Batalov, Vera Orlova
Musikk:
Cleaning Women
Land:
Sovjetunionen
Distribusjon:
Gosfilmofond
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2012

Sovjetunionens første  science-fiction-film med finsk art-punk-soundtrack !

Filmen begynner med at jorden mottar en merkelig radiomelding. Los, filmens helt, er en av de mange som forsøker å tyde den. Så skifter handlingen til Mars, hvor vi introduseres for Aelita, datter av Tuskub, herskeren over en futuristisk, totalitær stat, der arbeiderklassen fryses ned i store kjølelagre når de ikke trengs. Aelita har et stort nytt teleskop hun kan se ned på jorden med. Hun ser Los, og lar seg fascinere voldsomt av jordboeren. Los på sin side klarer ikke å slutte å tenke på den kryptiske radiomeldingen. Han bygger et romskip, reiser til Mars og starter en revolusjon der sammen med Aelita, som blir hans elskede.

Aelita var en storfilm da den kom i 1924. Den regnes som Sovjets første science fiction-film, og Fritz Lang har tydelig hentet inspirasjon fra Aelita til scenografien i Metropolis, som kom tre år seinere. Det er en virkelig godbit vi nå har hentet fram fra TIFF-arkivene: Geniale Cleaning Women satte ny musikk til Aelita i 2004, og framførte den på filmfestivalen i januar. Mange snakker fortsatt om den forestillingen som legendarisk, og det er alle grunn til å tro at 2012-versjonen blir like bra.

MUSIKK: CLEANING WOMEN

«En gjeng velkledde crossdress-zoombier». Slik beskriver de seg selv, bandet som nesten ikke trenger nærmere introduksjon for Tromsøs festivalgåere. Trioen fra Finland har gjestet Tromsø internasjonale filmfestival og Stumfilmdager flere ganger, sist i 2011 med gåsehud-framkallende musikk til stumfilmklassikeren Metropolis – da sammen med Nasra Ali Omar, Gudmund Rotevatn Østgård og Ivan Afanasijev. De er kjent for sine instrumenter laget blant annet av vaskemaskiner og tørkestativer. Soundet er blitt kalt industriell diskorock, psykedelia og art-punk, og oppsto talende nok da bandet jobbet med lydsporet til en sci-fi-film.

Til Aelita har Cleaning Women prøvd å hente fram noe «marsboeraktig» i den akustiske klangen av instrumentene. For å si det med bandets egne ord fra den originale oppsetningen i 2004: «Vi ville spre Aelitas radikale visjon til film- og musikkelskere i et nytt årtusen. Målet var å lage rytmisk, hypnotisk musikk som kunne matche fortellingen og bildespråket i filmen – den tar nemlig fullstendig pusten fra deg!» Det synes vi høres lovende ut. Som ellers består bandet av Risto Puurunen, Tero Vänttinen og Timo Kinnunen.