A Page of Madness

A Page of Madness

Regi:
Teinosuke Kinugasa
År:
1926
Originaltittel:
1t
Medvirkende:
Masuo Inoue, Yoshie Nakagawa, Ayako Injima
Land:
Japan
Distribusjon:
George Eastman House
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2012

Småsurrealistisk fortelling fra et japansk mentalsykehus, fulgt av  musikk fra eksentriske Strange Mara & The Sound.

En mann jobber som vaktmester på et mentalsykehus der kona er pasient. Han har liten tiltro til behandlingen hans kone får, og planlegger en felles flukt for de to. Så en dag kommer deres datter på besøk til moren for å fortelle at hun har forlovet seg. Forholdet mellom far, mor og datter danner en slags ytre ramme for A Page of Madness, men hendelser i nåtid og fortid fortelles i brokker og glimt. Vi får innblikk i tilværelsen på mentalsykehuset gjennom forbløffende bilder, nyskapende klipp, montasje og en rekke andre virkemidler som gjør filmen til et unikt stykke filmkunst – nært beslektet både med surrealismen og ekspresjonismen.

95 prosent av tidlig japansk stumfilm er gått tapt, og filmens regissør trodde lenge at A Page of Madness hadde lidd samme skjebne. Men i 1971 dukket filmen opp i et skjul i hagen hans, og den er nå blitt restaurert. Ulikt mye annen stumfilm har filmen ingen tekstplakater. Da den ble vist i Japan på 1920-tallet, deltok en såkalt benshi, en live historieforteller, på visningene. Hvordan Strange Mara & The Sound løser denne oppgaven, i tillegg til å lage musikalske lydbilde til forestillingen, gleder vi oss til å se – og høre!

MUSIKK: STRANGE MARA & THE SOUND

Det er et eksentrisk og mangslungent musikalsk univers vi blir invitert inn i av Strange Mara og hennes lydkunstnere. Mara er også kjent som Marita Isobel Solberg fra Manndalen i Troms. Hennes band Miss Mara and the Inner Strangeness ga ut ep-en «In Dark Places» til begeistrede kritikker i 2musikk fra eksentriske Mara010, og i sommer kom bandet med lp-en «Red Sounds Whisper». Publikum på Stumfilmdager vil huske henne fra fjorårets samarbeid med Gaute Barlindhaug om musikk til Bunuels Den andalusiske hund. I tillegg til lyd-/musikkprosjekter driver Mara med installasjon, performance og foto – for å nevne noe.

I lydbildet til A Page of Madness har Mara latt seg inspirere både av japansk og samisk musikk. Andre inspirasjonskilder er Tom Waits, Philip Glass og Charlie Chaplin. I tillegg til henne selv på vokal består bandet The Sound av følgende medlemmer, alle fra hennes faste band: Mr. River Warbler (Stig Arne Sigmund Pettersen), Mr. Oyster Catcher (Christo Stangness) og Mr. Eagle Hawk (Arnljot Lindsjørn Nordvik). De trakterer alt fra perkusjon, trommer, bass og gitar til slipestein, sykkelhjul og det de måtte ha for hånda.