UiT 50 år: Livet er så mange steder

UiT 50 år: Livet er så mange steder

Filmvisninger på Verdensteatret i regi av Visuelle Kulturstudier ved UiT.

I forbindelse med UiT sitt 50-års jubileum i 2018 vil Visuelle Kulturstudier, ved Institutt for Samfunnsvitenskap, arrangere en serie åpne visninger med dagsaktuelle filmer på Verdensteatret.

Til første visning 14. februar kommer Trond Waage, førsteamanuensis ved Visuelle Kulturstudier/ISV med to av sine filmer. Waage har i 20 år forsket på ungdom og ulike former for migrasjon i det sentrale Afrika (Kamerun).

Waage vil selv innlede filmene.

Mairuuwas (60 min, 2015)
Av Trond Waage

Mairuuwas’ portretterer fire unge menn som har forlatt den borgerkrigsherjede Sentralafrikanske Republikk (SAR). Disse mennene er blant de mange tusener som årlig forlater SAR og landene rundt Kamerun, på grunn av tørke, konflikter og ikke-fungerende økonomier. Denne filmen skildrer, nært innpå, hvordan nykommerne forsøker å finne seg til rette i den hurtigvoksende byen Ngaoundéré, ved å tjene til livets opphold med å frakte vann til hushold i nabolaget. Vi møter Koko, som nylig er kommet og bor på gata. Vi følger ‘Uncle’ som ønsker å ta seg av sin egen sønn. Den allsidige, men misfornøyde Abel. Deres samhold og framtid i nabolaget er satt på heftig prøve når en av dem, Bashirou, blir arrestert.

Filmen er en erfaringsnær skildring av hardt arbeidende menn hvis usikre livsomstendigheter har få optimistiske framtidsutsikter.

Stillbilde fra filmen LIVET MED BOKO HARAM
Stillbilde fra filmen LIVET MED BOKO HARAM

Livet med Boko Haram (37 min, 2016)
Av Trond Waage og Mouazamou Ahmadou 

Boko Harams ekstremt voldelige opprør startet i det nordøstlige Nigeria i 2009. I begynnelsen av 2015 kom volden til Mogode, en landsby på grensa mellom Kamerun og Nigeria (ikke langt fra Chibook, der The Chibook Girls ble kidnappet). I denne landsbyen bor Antionette. Vakote, Antionettes eldste sønn, bor på Kolbotn i Norge. Han er konstant redd for familien sin hjemme i Mogode. Helt uten forvarsel forsvinner Benjamin, Antionettes yngste sønn og Vakotes bror, til Nigeria. Hvorfor dro han dit? For å bli en del av Boko Haram?

Filmen følger livene til Antionette i Kamerun og Vakote i Norge, gjennom 6 vanskelige måneder, hvor de må forholde seg til frykten, til stadige nye voldelige hendelser og redselen for hva som kan ha skjedd med Benjamin. Ettersom filmen utvikler seg blir det mer og mer utydelig hva fenomenet "Boko Haram" egentlig er.

--- Disse to filmene handler, hver på sin måte, om sosiale konsekvenser av tiltagende tørke, fattigdom, svake stater og konflikter, problemer som vi nå ser skyller over hele regionen like sør for Sahara. Denne visningen vil være en mulighet til å få innsikt i og diskutere sentrale utviklingstrekk i denne delen av Afrika.

Gratis inngang.

Tidligere visninger:

  • onsdag 14.02.18 Kl. 18:00