Konsert: Tomasz Stanko

Konsert: Tomasz Stanko

Tomasz Stanko – europeisk jazzkjempe. 

Tomasz Stanko ruver i europeisk jazz.  Som alle andre som startet med å spille jazz rundt 1960, var han påvirket av amerikanske forbilder som Chet Baker  - og ikke minst Miles Davis. Polske jazzmusikere var blant de første i Europa til å ta til seg de friere formene for jazz, og i bresjen for denne utviklinga stod trompeteren Tomasz Stanko. Han ble kort og godt en frijazzpioner i vår del av verden.

I europeisk jazz er Stanko like toneangivende for å ta inn slaviske musikalske nyorienteringer i jazzen som Jan Garbarek ble for å ta inn nordiske tonganger i improvisert musikk. Garbarek og andre norske musikere har for øvrig en lang historie sammen med Stanko.

Vel, frijazz kan virke voldsomt for mange lyttere. Men det er ikke der Stanko er i dag. Han har stadig skiftet gir. Overgang fra kaos til orden og fra sinne til lyrikk kan stå som overskrift på dette skiftet.

Og TONEN – umiskjennelig Stanko! Hans røffe tone utpensler drama, tristhet, melankoli og smerte; men også motsatser som glede og fryd! Vi snakker om en musiker av verdensformat.

Hans polske musikalske bakgrunn med utdanning innen klassisk musikk, påvirkning fra så vel romantisk musikk som ekspresjonistisk musikk  har nedfelt seg i hans egne komposisjoner. Ofte enkle, der han og hans musikere kan boltre og utfolde seg.

Og medmusikerne er fra øverste hylle! Alexis Tuomarila har gjestet Tromsø med trompeteren Kenny Wheeler og er i dag en av Europas toppianister. Bassisten Reuben Rogers har vi hørt med Wynton Marsalis, Dianne Reeves og Charles Lloyd. På trommer har Stanko hentet inn Gerald Cleaver. Cleaver har spilt med en perlerad av jazzens fremste utøvere.

Stanko kommer til Tromsø, folkens!

Besetning: Tomasz Stanko, trompet; Alexis Tuomarila, piano; Reuben Rogers, bass og Gerald Cleaver, trommer.

Tidligere visninger:

  • torsdag 30.03.17 Kl. 21:00