Gary Oldman er en engelsk film- og teaterskuespiller, regissør og musiker. Han er kjent for å ha en utrolig evne til å være ugjenkjennelig fra rolle til rolle, og har dermed fått tilnavnet kameleonen. Han ble født i 1958 i New Cross av Kathleen og Leonard Bertram Oldman. Han spilte piano og sang, men bestemte seg for å bli skuespiller etter å ha sett Malcolm McDowell i The Raging Moon i 1971. På midten av syttitallet studerte Oldman med Young People´s Theatre i Greenwich, og vant senere et stipend for å gå på the Rose Bruford College, hvor han fikk tok en bachelorgrad i skuespill. Han var den første i klassen til å få profesjonelt arbeid etter å ha gått ut av skolen.

Han hadde den profesjonelle scenedebuten sin i 1979 i Dick Whittington and His Cat, på Theatre Royal i York. Stykket gikk videre til Colchester, og så til Citizens Theatre i Glasgow. Oldmans arbeidsmoral og intensitet gjorde ham til en publikumsfavoritt i Glasgow på åttitallet og han fortsatte med å dukke opp i en rekke skuespill, inkludert The Pope´s Wedding, som ga ham Time Outs Fringe Award for beste nykommer fra 1985 til 1986, og the British Theatre Association´s Drama Magazine Award som beste skuespiller i 1985. I 1982 debuterte han på filmlerretet i Colin Gregg´s Rememberance, og ble tilbudt rollen som den ulykksalige rockeren Sid Vicious i filmen Sid and Nancy i 1986, etter at regissør Alex Cox hadde sett ham i The Pope´s Wedding. Året etter fikk Oldman sin tredje hovedrolle som Joe Orton i Prick Up Your Ears, som han fikk en BAFTA-nominasjon for beste skuespiller for. Arbeidet han la ned i disse to filmene ble veldig godt mottatt, og banet vei for filmroller i Hollywood.

Hans evne til å transformere seg selv fysisk og hans kontroll over aksenter og dialekter har tillatt ham å spille et vidt spekter av karakterer. På 1990-tallet levendegjorde Oldman en rekke ikoniske reelle og fiktive skurker, inkludert Lee Harvey Oswald i JFK (1991), Count Dracula i Bram Stoker´s Dracula (1992), Drexl Spivey i True Romance (1993), Stansfield i Léon (1994), Jean-Baptiste Emanuel Zorg i The Fifth Element (1997) og Ivan Korshunov i Air Force One (1997). Det tiåret så man også Oldman portrettere Ludwig van Beethoven i den biografiske filmen Immortal Beloved (1994).

Senere på 2000-tallet hanket han inn rollen som Sirius Black i Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, og han fikk dermed ta del i en av de mest innbringende franchisene noensinne. Oldman tok også på seg den ikoniske rollen som detektiv James Gordon i Christopher Nolans Batman Begins (2005), en rolle han spilte igjen i The Dark Knight (2008) og The Dark Knight Rises (2012). Vi i filmklubben vil i dette temaet vise fire av filmene han har hovedrollene i; Bram Stoker´s Dracula, Sid & Nancy, Immortal Beloved og Tinker Tailor Soldier Spy.