FOKUS: JOHN CARPENTER

John Carpenter er en av filmhistoriens mest innflytelsesrike sjangerfilmregissører. HALLOWEEN(1978) regnes som starten på slasher-filmen, mens stemningsfulle horror-klassikere som THE FOG og THE THING (bilde) har inspirert mange nyere film- og serieskapere med sin særegne 80-tallsestetikk. Duffer-brødrene, som sto bak Netflix-hiten STRANGER THINGS, er blant de ferskeste eksemplene. I tillegg til det visuelle drar musikken i serien veksler på Carpenter, som selv har komponert mange av sine egne synth-soundtracks. Mens vi venter på sesong to av STRANGER THINGS, som skal komme senere i år, dykker vi ned i hovedkilden John Carpenters filmatiske univers. I tillegg til ovennevnte filmer viser vi ESCAPE FROM NEW YORK og STARMAN.

MÅNEDENS FILM

Hver måned kan du se nye og aktuelle filmer på Verdensteatret. I mars har vi førpremiere på TIFF-favoritten ELLE – en satirisk voldtekstkomedie med Isabelle Huppert. Filmen er et must, med sin blanding av frekk underholdning og sylskarp samfunnskommentar. Paul Verhoeven har regissert, og flere bejublede regissører vender tilbake med ny film hos oss i mars. Xavier Dolan, omtalt som «filmens Mozart», har laget det lidenskapelige familiedramaet DET ER BARE VERDENS UNDERGANG, som rasket med seg to priser under fjorårets Cannes-festival. Oscar-boikottende Asghar Farhadi (NADER OG SIMIN; FORTIDEN) går i dialog med Arthur Miller's «Death of a Salesman» i hissige EN HANDELSREISENDE, mens Dardenne-brødrene nok en gang tar pulsen på samtiden i KVINNE, UKJENT (bilde). Jim Jarmuschs PATERSON er en filosofisk feelgood-film, og Casey Affleck storspiller i Oscar-nominerte MANCHESTER BY THE SEA.

MÅNEDENS KLASSIKER

Sammen med de andre cinematekene i Norge viser vi hver måned klassiske storfilmer, i tillegg til nye filmer som ikke har fått ordinær kinodistribusjon. I mars byr vi på YRKE: REPORTER med Jack Nicholson i hovedrollen, som en TV-journalist som stjeler identiteten til en død mann og legger ut på en eksistensiell reise. Harrison Ford svinger pisken i INDIANA JONES OG DE FORDØMTES TEMPEL (bilde) –  del to i den eviggrønne filmserien om eventyreren. Det blir mer ikonisk skuespillerkunst i FOR EN NEVE DOLLAR, med Clint Eastwood i den legendariske hovedrollen. MCCABE & MRS. MILLER er en annen type western, men en like selvskreven klassiker, som nylig ble restaurert og vises hos oss i ypperlig kvalitet – i likhet med de andre cinematekfilmene. Sjekk programmet for flere klassikere!

NYE, NORSKE FILMER

I mars viser vi flere nye, norske filmer på Verdensteatret. Margreth Olin er klar med sin dokumentar BARNDOM, som belyser viktigheten av lek i barnehagen. ISHAVSBLOD har allerede gått sin seiersgang på TIFF; nå får den ordinær kinodistribusjon, og du har mange muligheter til å se selfangstdokumentaren på Verdensteatret i mars. I tillegg blir det debatt og regissørbesøk i forbindelse med 69 MINUTTER AV 86 DAGER, en historie om barndom, familiebånd og håp i en verden som er vanskelig å forstå.