FILMSERIE: ALIEN + PROMETHEUS

I mai har ALIEN: COVENANT norsk kinopremiere, og vi varmer opp med samtlige av «Alien»-filmene – i tillegg til PROMETHEUS (bilde), som ALIEN: COVENANT er oppfølger til. Benytt anledningen til å se deg opp på de populære science fiction-filmene, med Ellen Ripley (Sigourney Weaver) som handlekraftig heltinne. ALIEN (1979) ble regissert av Ridley Scott og har siden stått fjellstøtt som en av filmhistoriens største kultklassikere. Etter å ha vist denne i april får oppfølgerne utfolde seg utover mai; de påfølgende «Alien»-filmene er regissert av James Cameron, David Fincher og Jean-Pierre Jeunet, som satte sitt unike særpreg på det skremmende «Alien»-universet. Alle «Alien»-filmene vises på 35mm. Vi avslutter serien med Ridley Scotts PROMETHEUS (2012), som utspiller seg i det samme universet.

RETROSPEKTIV: DAVID LYNCH

Populariteten til «Twin Peaks» er større enn noensinne. Det er over 25 år siden David Lynch og Mark Frosts genierklærte TV-serie tok slutt, men nå har Lynch børstet støv av den surrealistiske småbyen – «Twin Peaks» vender tilbake med en tredje sesong! Det blir selvsagt en av årets største kulturbegivenheter, og vi gjør ære på Lynch ved å vise en rekke av hans beste filmer. Du kan se BLUE VELVET (bilde), WILD AT HEART og LOST HIGHWAY hos oss i mai – og selvsagt TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME (hovedbilde), spillefilmen Lynch lagde etter seriens slutt. Samtlige av filmene er mesterverk og alle bør oppleves på kino.

David Lynch (f. 1946) er en av vår tids største filmkunstnere. Etter å ha laget en rekke kortfilmer spillefilmdebuterte han med den marerittaktige ERASERHEAD i 1977, og har siden utviklet sin særegne, ofte surrealistiske stil gjennom billedkunst, musikk og film. I flere av Lynchs filmer benytter han sine audiovisuelle teknikker for å skildre mørkere sider av småby-USA, der menneskene slites mellom gode og onde drifter.

MÅNEDENS FILM

Hver måned kan du se nye og aktuelle filmer på Verdensteatret. I mai har du mange muligheter til å se det danske dramaet DET KOMMER EN DAG, basert på fryktelige hendelser fra virkeligheten. Da brødrene Erik og Elmers mor blir syk, blir guttene plassert på det beryktede guttehjemmet Gudhjem. Året er 1967, men det er ikke noe ungdomsopprør å spore på hjemmet. I stedet er barna underlagt den maktsyke og voldelige forstanderen, og de andre lærernes svik og mishandling. I rollene finner vi blant andre Lars Mikkelsen og Sofie Gråbøl. Se i programmet for flere nye kvalitetsfilmer denne måneden!

MUSIKK PÅ KINO: SCORE – A FILM MUSIC DOCUMENTARY

Bli med inn i studioet til århundrets største filmkomponister når de lager musikken til Hollywoods mange mesterverk! Musikk spilles ikke bare på radioen, fra scenen eller fra platespilleren. Den hører like mye hjemme i kinosalen. Uansett om du legger merke til det eller ikke så er det i høyeste grad ofte filmmusikken som får hårene i nakken din til å reise seg eller tårene til å trille når den diskret sniker seg inn under huden din - eller klasker til deg midt i fjeset!

Å komponere den helt riktige, dramatiske, storslagne eller nervepirrende stemningen er en kunst som hovedpersonene i denne filmen mestrer til det briljante. SCORE tar oss med inn i studioene hvor Hollywoods største komponister, blant andre John Williams, Hans Zimmer, Ennio Morricone og Danny Elfman, tryller frem ikoniske melodier. SCORE - A FILM MUSIC DOCUMENTARY har ennå ikke fått ordinær distribusjon i Norge og forestillingen på Verdensteatret 25. mai vil derfor være en norgespremiere - og en unik sjanse til å se denne strålende dokumentaren.